Zec kao kućni ljubimac

Zec kao kućni ljubimac

Zec kao kućni ljubimac.

Da li je zec životinja koja se čuva kao kućni ljubimac?

Svakako zec spada u životinje koje nisu predodređene da se čuvaju u kući. Međutim, danas postoje određene vrste zečeva koje su postale pravi kućni ljubimci. Kunići patuljastog rasta, dužine od 34-45cm ( telo-glava ) I težine od 500g- 2kg. Mogu I te kako postati jedan od članova vaše porodice.

Gde mogu kupiti zeca I kako da znam da li sam kupio baš patuljastog?

Veoma je teško pronaći I kupiti pravog malog patuljastog zeca jer se na našim podnebljima ukrstilo dosta vrsti zečeva, što pitomih tako I divljih. Kunići kada su mali, tek rodjeni, odaju izgled malog zeca patuljastog rasta, medjutim kako vreme prolazi shvatate da taj mali patuljasti zec uopšte nije mali jer već posle par meseci ima 4kg I dugačak je od 50-70cm.

Susreli smo se sa mnogim vlasnicima zečeva koji su kupili “ malog patuljastog zeku” a sa vremenom se ispostavilo da neguju pravog tovnog zeca koji je iz meseca u mesec sve teži I veći. Zato je naša preporuka, nemojte kupovati zečeve na pijacama, ulici, pored puta…pogotovu ako ne želite zeca za gulaš već kao kućnog ljubimca.

Ako govorimo o vrstama zeca koji se čuvaju u kući tu je svakako Lavlja glava.

Kako izgleda zec Lavlja glava?

Zec vrste Lavlja glava je najtraženija vrsta zbog svog specifičnog izgleda. Telo je kratko I zaobljeno, noge su srednje dužine. Zbog valovite naborane dlake oko glave je upravo ova vrsta zeca I dobila ime “Lavlja glava”. Krzno je gusto a dlaka je srednje dužine. Zečevi vrste Lavlja glava su veoma društveni I vole da se maze ali su I te kako nežni I iziskuju puno pažnje I ljubavi. Odlike jednog zdravog zeca su svakako bistre oči, suva njuška I živahnost.

Gde I kako čuvati zeca kao kućnog ljubimca?

Ako ste odlučili da želite zeca kao kućnog ljubimca preporučljivo je da on svakako ima svoj kutak u vidu kaveza. Kavezi dimenzije 50x30x25 cm su sasvim dovoljni da Vaš zec provodi vreme u njemu. Jako je bitno održavati higijenu kaveza kako ne bi došlo do nakupljana bakterija. Preporučljivo je kao prostirku u kavezu staviti piljevinu ili pelet koji skupljaju vlagu I neutrališu neprijatne mirise. Kavez pored prostirke treba da sadrži posudu sa hranom ( mešavina sena, voća, povrća I deteline ) I pojilicu sa pipkom napunjenu vodom. Kako bi vašem ljubimcu olakšali trošenje zuba, poželjno je da s’ vremena na vreme ubacite mineralni kamen.

Svakako kavez ne bi trebalo da bude jedini kutak vašeg zeca, već ga slobodno možete puštati da šeta po stanu I prilagođavati ga društvu kućnog psa ili mačke ako su I oni vaši ljubimci.

Zaključak.

Zec kao kućni ljubimac može postati prava mala krzneno plišana igračka za sve ukućane. Vremenom postaju jako privrženi Vama I vašim članovima porodice jer se lako pripitomljavaju I vole da se maze. Tako da zaključimo, ako ste odlučili da imate zeca u Vašem domu svakako ćete dobiti privrženu životinju koja će Vam biti I te kako zahvalna na svemu što joj pružate.

Bonus znanje za radoznale.

Kako nam se bliži najveći hrišćanski praznik Uskrs, sigurno ste se pitali zašto je zec jedan od simbola. Nekada davno je postojalo verovanje da je zec hermafrodit I da može bezgrešno da začne. Osim toga, zečevi su veoma plodne životinje I rađaju više puta godišnje a ono što je posebno zanimljivo je da mogu da zatrudne opet I pre samog porodjaja- pa se smatraju jedinstvenim simbolom plodnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *