Vakcinacija mačaka

Vakcinacija mačaka

VAKCINACIJA MAČAKA.

Najčešće pitanje vlasnika je kada i koliko često bi trebalo vakcinisati mačku? Vakcinacija mačaka protiv zaraznih bolesti prevenira oboljenja i preranu smrt. Prosečni životni vek mačaka u kućnim uslovima se kreće oko 12 godina dok je u prirodnim uslovima on dva do tri puta kraći. Zbog toga je vrlo važno znati da se program vakcinacije ispoštuje već od 8 nedelja života mačeta, što je ujedno i prva vakcina. Druga doza se daje sa punih 12 nedelja života mačeta i treća tzv. „buster“ doza daje potpunu zaštitu sa navršenih 20 nedelja starosti.

Zašto je bitna vakcinacija mačaka?

Vakcinacija mačaka je jako bitna zbog zaštite od raznih bolesti koje mogu biti pogubne po njih. Ove vakcine pružaju zaštitu protiv:

-Mačije kuge-panleukopenija,

-Mačije leukemije – FeLV,

-Kalici viroze,

-Virusa Rinotraheitisa-FCV.

Kada je potrebno vakcinisati mačku?

Vakcinacija mačaka i mikročipovanje se vrši sa navršenih 3 meseca starosti i ponavlja se jednom godišnje kao i vakcina protiv gore navedenih zaraznih bolesti. Gravidne mačke i mačke u laktaciji kao i bolesne jedinke se ne vakcinišu. Zato je važno obaviti detaljan klinički pregled i čišćenje od spoljašnjih i unutrašnjih parazita. Na taj način se obezbeđuje adekvatan imunološki odgovor organizma.

Da li je potrebno vakcinisati kućnu mačku?

Da li ste znali da ukoliko mačka živi isključivo u stanu ili u kući i ne izlazi napolje ne znači da je zastićena od zaraznih bolesti. Uzročnici se mogu uneti odećom ili obućom vlasnika i ukućana. Da zaključimo, bitno je vakcinisati i kućne mačke.

Zaključak

Samo redovna vakcinacija po posebno propisanom programu je jedina i najbolja moguća zaštita od zaraznih bolesti. U suprotnom mogu ostaviti ozbiljne posledice po zdravlje vašeg ljubimca, pa čak i uginuće životinje.

Bonus znanje za radoznale

Nus pojave kod vakcinacije mačaka su prolaznog karaktera i retko se javljaju. Može se zapaziti letargija, smanjen apetit, povišena telesna temperatura koji spontano prolaze u roku od 2-3 dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *