Rutinski pregled psa

Rutinski pregled psa

Rutinski pregled psa

Dobar vlasnik je odgovoran vlasnik. Odgovoran vlasnik vodi računa o ishrani, higijeni, rekreaciji, razonodi I kao najvažnije zdravlju svog psa, zato je jako važno s ‘vremena na vreme obaviti rutinski pregled psa. Preventiva je najbolji saborac u borbi sa bolestima. Svaka promena u kretanju, ponašanju I navikama može biti znak da nešto nije u redu.

Oči.

Grumeni sasušenih suza I krmelji koji se hvataju u uglu oka se lako skidaju vrhom nokta. Ukoliko, blagim pritiskom, ne možete da odklonite naslage, natopite komad vate fiziološkim ratvorom ili toplom vodom, to će vam sigurno olakšati proces čišćenja. Ako primetite da oči I koža oko njih izgledaju neuobičajeno obratite se veterinaru.

Uši.

Postoje mnoge rase kod kojih dlaka raste niz ušni kanal. Kod takvih rasa, velka je verovatnoća da će se nakupiti ušni vosak koji izaziva zapaljenja I infekcije. Proverite da li u uvetu Vašeg psa postoje nečistoće, upale ili neprajatan miris. Ako pas trese glavom ili drži jedno uvo spušteno u odnosu na drugo, postoji šansa da mu je nešto upalo. Što je duže I veće uvo kod psa, to su podložniji problemima, zbog veće toplote I vlage. Ako Vaš pas intenzivno češa uvo, a uverili ste se da se nije zavukao krpelj, odvedite ga kod veterinara.

Zubi I desni.

Proveravajte da li su desni ružičaste boje I da li ima naslaga kamenca na zubima. Pobelele desni mogu odavati dehidrataciju, a kamenac nehigijenu. Postoje četkice I paste za zube za pse, koje možete kupiti u svakom Pet Shop-u. Ukoliko pas cvili pri maženju njuške, moguće je da je neki od zuba zreo za vađenje. Ako primetite da Vaš pas otežano žvaće obratite se veterinaru.

Kandže.

Srednje I velike rase obično nemaju problema sa kandžama. Ukoliko su pokretni, aktivni I nisu vezani u blatu i travi, njhove kandže će se trošiti kretanjem. Kod malih rasa nije takva situacija, Male rase zahtevaju redovno podrezivanje kandži. Taj proces je jednostavan, bitno je da sečete nokat do ružičastog živca koji je vidljiv na sredini. Ukoliko pas ima crne nokte, budite pažljivi, pošto taj živac nećete videti. Najlakše je seći nokte posle kupanja kada im se smanji krtost. Ukoliko ne smete sami, odvedite psa u salon ili kod veerinara.

Koža I dlaka.

Iskoristite priliku kad mazite psa I prođite rukom po celom telu. Ukoliko naiđete na neku izraslinu ili kvržicu, pravac veterinar. Ako pas ne dozvoljava da ga dodirujete na određeno mesto, to može značiti da ste pogodili bolno mesto. Dlaka mora biti čista ujednačena I da izgleda zdravo. Ukoliko je dlaka negde lepljiva, moguće da na tom mestu postoji infekcija ili potkožna povreda. Razgrnite dlaku, pregledajte kožu vizuelno, za slučaj da ima nekih neopipljivih promena. Mnogo peruti je znak da nešto nije u redu.

Analne žlezde.

Analne žlezde se moraju redovno pregledati I biti jedan od glavnih elementa koji treba da sadrži svaki rutinski pregled psa. Ispod repa ne sme biti oteklina, zapaljenja I preterano neprijatnog mirisa. Pas koji se vuče po zemlji ili često panično liže analni otvor, najverovatnije ima začepljene analne žlezde. Analne žlezde luče mirise za identifikaciju I obeležavanje teritorije I obično se same prazne. Ako se zapuše, opipaćete ih kao tvrda zrna grožđa I u tom slučaju se moraju iscediti. Pražnjenje analnih žlezdi može biti veoma bolno I ne pokušavajte ništa sami bez veterinara.

Zaključak.

Postoje mnoge stvari koje Vi kao vlasnik možete preduzeti I primetiti kod psa ako odradite rutinski pregled psa. Ukoliko ste odgovorni I volite Vašeg ljubimca, neke teške bolesti ne moraju biti tako teške zapravo ne mora ih ni biti. Idite kod veterinara čak I kada je sve u redu, a ne samo kada je možda već kasno.

Bonus znanje za radoznale!

Da li ste znali da psi stare brže od nas ljudi? Shvatanje da jedna kalendarska godina je isto što I sedam godina života psa je totalno pogrešna. Jedna kalendarska godina našeg života je zapravo između 4-15 godina života psa. Objašnjenje za ovu razliku u godinama je to što štenci dostižu polnu zrelost brzo I sa godinu dana su već adolescenti. Kroz drugu godinu života stare sporije. Tako da pas sa navršene dve kalendarske godine je star kao čovek od 25 godina. Psi stare 4-5 godina po jednoj kalendarskoj godini u zavisnosti od rase I veličine, pa samim tim Velike rase brže stare od manjih.

Ako vam se svideo tekst I ako mislite da nekome od vaših prijatelja može biti koristan, mi se nećemo ljutiti ako ga podelite (šerujete).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *