Mleko u ishrani mačaka

Mleko u ishrani mačaka

Mleko u ishrani mačaka.

Ako se osvrnemo na naše detinjstvo setićemo se crtanih filmova gde je mleko u ishrani mačaka neizostavno. Da li je to pravilno I da li našim mačkama prija mleko? Mace vole mleko I ne postoji mačka koje će odbiti da ga pije sa zadovoljstvom. Kada ostanemo bez adekvatne hrane za naše ljubimce svi mi vidimo alternativu u mleku misleći da smo uradili pravu stvar. Medjutim, doktori veterine kažu drugačije.

Da li je zdravo davati mački mleko?

Kada pričamo o mleku svi pomislimo na kravlje mleko. Kravlje mleko je svakako namenjeno teletu a ne mačkama, medjutim svi mi posegnemo za kravljim mlekom kada hoćemo dati mleko maci. Kravlje mleko sadrži laktozu, za one koji ne znaju, laktoza je mlečni šećer, a mace spadaju u vrstu životinja koje nemaju toleranciju na laktozu. Zato se često dešava da nakon konzumiranja kravljeg mleka poremete pravilan rad digestivnog trakta I dobiju dijareju. Osim toga što sadrži laktozu kravlje mleko ne sadrži dovoljnu količinu masnoće pa ga, ako se ipak odlučite da date maci kravlje mleko bez laktoze, treba dodatno zamastiti. To ćete postići dodavanjem punomasne pavlake mleku.

Pored kravljeg mleka postoji I kozije mleko koje je daleko bolji izbor. Kozije mleko u ishrani mačaka je najsličnije mačkinom mleku. Iako I ono sadrži laktozu, 90% je svarljivije od kravljeg mleka. Kao takvo, mnogi veterinari ga preporučuju kao zamensko mleko kod malih maca ili štenadi.

Koje mleko u ishrani mačaka je preporučljivo?

Svakako kada dođete u situaciju da morate da hranite mačku mlekom, jer ste pronašli napuštenu macu ili Vaša mačka nema dovoljno mleka a ima male mačiće, pravi izbor je mleko u prahu namenjeno za tu svrhu. Svaki bolje opremljeni pet shop ima u svojoj ponudi ovakvu vrstu prehrane za mačiće I štence.

Da li odrasle mačke I psi treba da piju mleko?

NE. Odgovor je jasan. A evo I zašto… Male mačke I štenci po rodjenju u svom organizmu sadrže enzime koji mogu da vare laktozu iz majčinog mleka dok se sa odrastanjem taj broj enzima smanjuje. Odrasle mačke I psi apsolutno nemaju potrebu za mlekom iako rado piju I služi im kao jedna vrsta poslastice, njihovom organizmu u tom dobu ne znači apsolutno ništa. Odrastanjem gube broj enzima koji su zaduženi za varenje laktoze iz mleka I samim tim im mleko nije potrebno jer može prouzrokovati negativne efekte na digestivni trakt.

Da li je dobro dati mleko kod trovanja?

Sigurno ste bezbroj puta čuli da se mleko obavezno daje kod trovanja. Ovo shvatite ozbiljno, jer ovo može biti opasno. Mleko nemojte davati kada je životinja otrovana! Mleko može ubrzati absorpciju nekih otrova I brzo dovesti životinju u smrt a da ne stigne do Vašeg veterinara.

Zaključak

Da zaključimo…Opšta je zabluda da mačke I psi treba da piju mleko I da je ono dobro za njihov organizam. Mleko u vidu praha namenjeno za mačiće I štence je najbolje rešenje ako je prirodni faktor sprečen I postoji nemogućnost sisanja kod majke. Kao zamensko mleko dolazi u obzir isključivo kozije mleko koje je najsličnije majčinom. Preporuka je izbegavati kravlje mleko jer njegovim konzumiranjem imaćete više neželjenih efekata nego koristi. Takodje je mleko potrebno samo mačićima I štencima do 3 meseca starosti, kasnije im nije potrebno jer nema nikakvu funkciju.

Bonus znanje za radoznale!

Mleko može da se da kao energetski napitak posle npr. Velikih napora, lakših hirurških zahvata, napornog koćenja. Recept za napitak je: 2dcl zagrejanog mleka, 1 žumance, 1 kašika meda. Umutiti I dati ljubimcu da popije.

Ako vam se svideo tekst I ako mislite da nekome od vaših prijatelja može biti koristan, mi se nećemo ljutiti ako ga podelite (šerujete).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *