Leto i vreli dani

Leto i vreli dani

LETO I VRELI DANI

Leto i vreli dani, kao i klimatske promename, koje nepovoljno utiču na nas, tako isto utiču i na naše kućne ljubimce. Ogromni su temperaturni skokovi, kao i nagla promena vremenskih prilika. Česta su pitanja: Zašto se moj pas stalno linja? Zašto mu otpada stalno dlaka? Da li treba dodati nešto od vitamina u ishrani? Da li je sve u redu? Jedini odgovor na sva ova česta pitanja je da se klima promenila i stalno se menja. Leta nisu više tako umereno topla, već su sa abnormalnim visokim temperaturama i visokom vlažnošću. Nažalost, psi se više ne linjaju kao nekada. Svi su to navikli na 2-3 puta godišnje. Danas, psi menjaju dlaku više puta u toku godine, pa čak ide dotle da se zamena dlačnog pokrivača pojavljuje na mesečnom nivou.

Kako da hranim psa kada je leto?

Treba dobro obratiti pažnju na ishranu u letnjim mesecima. Pre svega realno sagledati potrebe Vašeg psa, takođe je veoma bitno realno i objektivno sagledati celokupnu sliku kondicije vašeg ljubimca. Ako zbog prevelike ljubavi prema ljubimcu niste u stanju da realno i objektivno vidite, poslušajte savet i ocenu stručnog lica, Vašeg izabranog veterinara.

Danas viđamo sve više prekomerno ugojenih pasa. Podigla se svest o nekontrolisanom razmnožavanju, sve više je sterilisanih i kastriranih kućnih ljubimaca. Zbog ubrzanog načina života nema dovoljno fizičke aktivnosti nas samih, a samim tim i naših vernih pratilaca. Sve više se psi drže u kućama i stanovima, empatija je dosta porasla, i stalna potreba da se psi zasipaju pažnjom i prekomornom količinom raznih grickalica za pse. To su jedni od uzroka pojave gojaznosti, koja je veliki problem, posebno u letnjim danima, kada može biti velika opasnot za ljubimca. Preporuka je da obročite pse, smanjite broj poslastica na tačnu meru koja je propisana. Koristite slabije enrgetsku hranu, koja prilagodjena za ovakve uslove i što je najvažnije prilagodite dnevne obroke vremenskim uslovima.

Preporuka je da za odralse pse celokupni dnevni obrok podelite u dve porcije. Prvu, dati rano ujutru a drugu u kasnijim večernjim satima. Ako ste pristalica RAW i BARF ishrane, izbacite sveže iznutrice, koje su najzastupljenije u ovakvom načinu ishrane. To su najčešće goveđi burag (želudac), džigerice (crna i bela), jednjaci i grkljani, srca, jezici… Kontrolisana ishrana na visokim temperaturama može samo pomoći našim vernim ljubimcima, da što bezbolnije i zdravije, sačekaju jesen.

Da li šetati psa po vrelim letnjim danima?

Psi nemaju znojne žlezde, pa se samim tim, ne znoje kao i mi. Naši ljubimci su uskraćeni za ovaj vid načina odavanja prekomerne količine toplote i zbog toga treba posebno obratiti pažnju. Jedini način za termoregulaciju kod pasa je dahtanje. Danas postoji preko 300 rasa pasa koje su podeljene u razne grupe i klasifikacije prema morfološkim i upotrebnim karakteristikama. Tako da danas imamo široku raznolikost rasnih pasa po veličini, boji, dužini dlake, pa čak i odsustvo dlačnog pokrivača kod nekih rasa, i raznolikost u obliku i veličini glava.

Postoji oblik glave koji je nazvan brahicefalični tip. To su psi sa izrazito kratkim ličnim delom glave, narodski, psi sa kratkim i prćastim nosevima. Kod ovakvih pasa posebno treba obratiti pažnju u vrelim letnjim danima. Kao što smo rekli psi nemaju mogućnost znojenja, već toplotu odavaju dahtanjem a kod ovih pasa je i normalno dahtanje i normalan protok kiseonika kroz nosne otvore onemogućen. U ovu veliku grupu spadaju engleski buldog, francuski buldog, mops, nemački bokser, bullmastif, bordoške doge….

Bez obzira da li Vaš pas pripada grupi pasa sa krtakim nosnikom ili je to pas sa dužim, šetnje i fizičke aktivnosti treba prilagoditi. Preporuka je da se izbegnu sve teže fizičke aktivnosti kao što su istrčavanja, kilometarske šetnje, istrčavanja biciklom i slično. Šetnju treba prilagoditi vremenski, kao što je dužina trajanja i doba dana. Preporuka je da se to obavlja u najranijim jutarnjim satima i kasnim večernjim. Ako su u pitanju kućni psi, dnevne fiziološke potrebe maksimalno skratiti u dužini trajanja. Što znači da, čim pas obavi svoje potrebe odmah krenuti kući. Uvek sa sobom ponesite dovoljne količine vode za Vas a i za ljubimca, i nikada ne izvodite psa punog stomaka.

Da li smem da vozim psa u automobilu leti kada su visoke temperature?

Koliko je to moguće treba izbegavati. Vožnju u autu kada je leto treba prilagoditi ako je baš neizostavna. Ovo je jako bitno, zato što je u zagrejanom automobilu temperatura dosta viša nego napolju. Psi u ovakvim uslovima ubrzano dahću, kako bi se ohladili, a u zatvorenom prostoru se oslobađa velika količina ugljen dioksida. Ovo su opasne situacije kada pas može doživeti toplotni udar i nažalost uginuti.

Zato obratite pažnju, nikako vožnja automobilom pri visokim temperaturama leti, nikako ne ostavljajte psa samog u automobilu leti, pa čak i ako su odškrinuti prozori. Ako već morate na put, preopruka je da se to obavi u kasnim večernjim satima i da uslovi u vozilu budu klimatizovani. Ako već morate na duži put, pravite česće pauze, rashladite psa, dajte mu po malo vode da se rashladi, prošetajte ga na kratko da opusti mišiće, pustite ga da se nadiše vazduha i lepo ispruži.

Zaključak

Ovo su samo neki od predloga kako bismo Vam pomogli da znate kako da olakšate podnošenje tropskih temperatura u vrelim letnjim danima Vašem ljubimcu. Nastavak predloga će biti objavljen sledećeg petka ( Leto i vreli dani – 2. Deo ) na našem sajtu u rubrici Blog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *