Leto i vreli dani

Leto i vreli dani

LETO I VRELI DANI 

Da li je plivanje dobro za psa leti?

Leto i vreli dani pružaju savršene uslove za plivanje. Plivanje je svakako jedan sjajan način zabave i treninga za vreme leta. Ako u vašoj blizini imate prirodno ili veštačko jezero, reku ili bazen u privatnom vlasništvu, iskorstite to i usrećite vašeg psa. Nemojte voditi ljubimca kada su baš najviše temperature u toku dana. Preporuka je, da se pas vodi na plivanje u jutarnjim ili kasnim popodnevnim časovima. Bitno je da pas kada stigne na kupilašte ne uleće odmah u vodu, neki psi obožavaju da izvode akrobacije u vidu skokova, što može biti opasno. Pustite psa da se prvo lagano rashladi, popije malo vode, legne u plićak i opusti. Tek kada vidno smiri disanje, i kada se telo prilagodilo na promenu temperature, možete ga pustiti.

Preporuka je da ne puštate psa sa ogrlicom, nikad se ne zna da li može naići na neku travu ili neko drvo, što može zakomplikovati njegov izlazak na obalu. Vodite računa da ste udaljeni od ribolovaca ako ih ima, tako sprečavate da se pas slučajno ne zakači na udicu. Posle svakog kupanja pregledajte psa, pustite da se istrči i osuši. Kada dođete kući, proverite i osušite dobro uši, tako što ćete pokupiti svu vodu iz ušnog kanala, komadićima vate ili tupferom.

Da li klima uređaji leti smetaju psima?

Danas, sve više su zastupljeni klima uređaji po stanovima i kućama. Često vlasnici misle da ako stalno drže nisku temperaturu u stanu, dobro je i za pse kao i za njih. Nažalost nije tako.

Psi treba da borave na umerenoj temperaturi bez direktnog udara hladnog vazduha iz klima uređaja. Za većinu pasa nagla promena temperature, kada izlaze napolje može uticati na pojavu prehlada i oboljenja gornjih disajnih puteva. Na to treba posebno obratiti pažnju.

Male rase pasa, koje su više zastupljenije kao kućni psi, su posebno osetljive na promenu temperature i na hladno. Tako da se ljubimci često sklanjaju u kupatilo i kuhinju, tamo gde su pločice i gde mogu da se rashlade. Na ovo isto treba obratiti pažnju jer su to česti pacijenti sa upalom želudca i upalom nerava, za vreme leta. Takođe, psima ne prija kao nama, hladna voda, tako da treba izbegavati davati hladnu vodu.

Kako rashladiti zagrejanog ljubimca?

Kada primetite da se Vaš pas zagrejao i da ubrzano diše, treba ga rashladiti. Nikako to nemojte sa ledenom vodom preko cele površine tela. Već, postepeno, sa malom količinom vode. Počev od šapa, pa lagano ispod pazuha, po stomaku i između prepona i genitalnih organa. Posle toga u kućnim uslovima možete koristi npr. specijalne rashladne podloge a u dvorištu travu koja je poprskana vodom. Tako da se ljubimac može ispružiti i povećati površinu tela, kako bi se brže rashladio. Važno je napomenuti da u letnjem periodu psi moraju imati stalno dostupnu čistu i svežu vodu.

Šta uraditi kada je stanje urgentno?

Nažalost, u leto i kada su vreli dani, česte pojave toplotnog udara kod pasa. Razloge za ovu čestu pojavu smo opisali, kao da postoje i neke rase koje su jos više ugroženije od drugih rasa.

Toplotni udar je patofiziološko stanje šoka, koje nastaje kada se životinjski organizam ne može fiziološkim putam rashladiti. Tada dolazi do naglog skoka telesne temperature, daleko iznad fizioloških granica, stanja šoka i nažalost smrti. Kako vlasnik može prepoznati ovakvo početno stanje?

Kao prvo, ako ste doveli psa u neku od opisanih situacija a primećujete naglu promenu ponašanja, odmah treba posumnjati. Prvo šta može da se primeti je da pas jako ubrzano diše, jezik je maksimalno van ustiju i maksimalno raširen. Pas stoji u rašrirenom stavu, pokreti grudnog koša su dosta jaki i česti, da se čak primećuje da počinje da diše stomakom. Kada prislonite ruku sa leve strane grudnog koša, možete osetiti jake srčane kontrakcije. Ako opipate psa ispod pazuha, po stomaku i između prepona, osetićete veliku toplotu tela. Ako pogledate usnu dublju i ispod labrnja, videćete sluzokože boje cigle, kao da će prokrvariti u svakom trenutku. Slične su sluzokože oka, takođe.

Prvo što treba uraditi, je da se pas rashladi, kao što je opisano, postepeno i polako. Kada se to obezbedi, trebalo bi da se izmeri telesna temperatura, rektalno. Svaki vlasnik psa bi trebao da ima toplomer za ljubimca, kao što imamo za nas. U takvim slučajevima preporuka je da se uvek ima u priručnoj apoteci, antipiretik u vidu analnih čepića. To su čepići za bebu. Ako je telesna temperatura preko 40 stepeni, odmah stavite čepic, i nastavite sa rashlađivanjem psa. Ovo su stvari koje mogu kupiti dragoceno vreme dok ne stignete do veterinarske ambulante, gde će veterinar dalje preuzeti brigu o psu.

Zaključak

Naši mali životni saputnici ne znaju da govore i da nam kažu šta im smeta i da im je vrućina. Zato vodite računa u ovim vrelim letnjim danima da im olakšate i pomognete kako ih ne biste izlagali opasnosti kobne po život.

Bonus znanje za radoznale.

Da li ste znali da psi vole da se sunčaju?

Isto kao i mi ljudi, psi vole Sunce i da se izlažu njegovim toplotnim zracima. Svako umereno izlaganje toploti Sunca je pozitvnino na njegov organizam. Osim što mu omogućava prirodni izvor vitamina D, Sunce i njegovi toplotni zraci mu povećavaju proizvodnju serotonina ( neurotransmitera za održavanje stabilnog raspoloženja ), poboljšavaju mu san, obezbeđuju toplotu za vreme hladnog vremena a kod starijih pasa ublažavaju bolove u zglobovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *