Kalcijum za pse

Kalcijum za pse

Kalcijum za pse.

Zašto je bitan kalcijum za pse?

Kalcijum za pse je esencijalna mineralna materija u telu jednog psa. Kalcijum za pse (Ca), zajedno sa fosforom (P) učestvuje u izgradnji koštanog sistema. Najveći procenat kalcijuma se nalazi u koštanom sistemu, a veoma mali deo u cirkulaciji. Taj kalcijum iz cirkulacije je strogo kontrolisan i veoma značajan u organizmu. Tako da kalcijum za pse ima višestruku ulogu u organizmu naših ljubimaca. Njegova uloga je gradivna, pre svega učestvuje u rastu I razvoju koštanog sistema, zatim ima ulogu u grčenju skeletnih mišića, radu srčanog mišića, protoku nervnih implusa, transportu materija kroz ćelijsku membranu. Potrebe za kalcijumom zavise od starosne kategorije, specifičnih stanja u kom se može naći organizam I načina ishrane ljubimca.

Kalcijum I štenci?

Svakoj novorđenoj jedinki je potrebna dovoljna količina kalcijuma kako bi se njihov skeletni sistem razvijao. Njihova prva hrana je kujino mleko, sa kojim unose dovoljne količine kalcijuma, fosfora I ostalih mineralnih materija I vitamina koji su potrebni za rast I razvoj. Potrebe se povećavaju kada štenad kreću sa čvrstom hranom. Potrebno je znati da naši ljubimci u najranijem dobu imaju hrskavičavi skelet, koji se postepeno zamenjuje koštanom strutkturom. Tako da se potrebe za kalcijumom povećavaju, a sa njim I fosforom, koji zajedno moraju da budu u pravilnom odnosu, kako se ne bi desio ni manjak a ni višak, što može nepovoljno uticati na rast I razvoj. Značajan je I vitamin D3, bez koga nema pravilne apsorbcije ovih mineralnih materija. Potpuno okoštavanje nastaje sa prestankom rasta.

Ja štene hranim granulama, zar u njima nema dovoljno kalcijuma za pse?

Ovo je najčesće pitanje vlasnika. Zato sto na svim deklaracijama komercijalnih hrana stoji pravilno izbalansiran odnos mineralnih materija I vitamina. Preporuka je da se kod mlađih kategorija uvek koristi hrana od renomiranih proizvođača i koja je super premium ranga. Pre svega zato što nam to daje neki vid sigurnosti da ta hrana ima sve dobro izbalansirano I da je pre svega iskorišćenost hrane na visokom nivou. Dodavanje kalcijuma kod patuljastih I malih rasa koje se hrane ovakvom hranom I nije neophodno, pre svega zato što je njihov period rasta dosta kratak, potrebe im nisu velike. Međutim kod rasa velikog I gigantskog rasta, rast se završava sa godinu dana, pa čak I sa dve godine života. Kod takvih rasa potreba su značajne I vrlo je teško da bilo koja komercijalna hrana to može da isprati. Znači kod ovakvih rasa je preporuka dodavati, ali strogo uz savetovanje sa veterinarom i stalno praćenje stanja.

Ako bismo ga hranili samo sa mesom?

U tom slučaju suplementacija je obavezna. Zato što je meso siromašno kalcijumom a bogato fosforom I gubi se pravilan odnos ova dva elementa. Najčešća zabluda su kosti. Mnogi podju od te ideje i misle da će sa njima nadoknaditi sve potrebe. Kosti su jako opasne za pse, nisu hrana, ne može pas iz njih dobiti dovoljne količine kako bi se podmirile potrebe. Još ako nema dovoljne količine vitamina D3, apsorbcije neće biti, I eto problema.

Da li treba davati kalcijum kujama koje doje?

Kod kuja koje doje štenad potrebe se povećavaju, zato što se velika količina gubi sa mlekom. Posebno je izraženo kod patuljastih I malih rasa u drugoj nedelji posle okota. Tada najčesće dolazi do velikog I naglog pada Ca, što može biti sa ozbiljnim posledicama. Potrebno je dodati kujama Ca kada doje, kako bi se izbegle ove neprilike koje mogu biti fatalne po majku.

Zaključak.

Kod mladih pasa manjak kalcijuma prouzrokuje rahitis. Rahitis ako se ne primeti I ne leči na vreme može dovesti do trajnih posledica na lokomotorni sistem. Prekomerno unošenje može prouzrokovati ostehondrozu. Isto stanje koje može dovesti do pojave degenerativnih promena na koštano-zglobnim delovima, trajnih posledica i pojavu patnje I bola. Kod kuja u graviditetu I koje doje moze doći do niskog nivoa kalcijuma, koji uzrokuje eklampsiju i nažalost smrt ako se ne odreaguje na vreme.

Problem kod kalcijuma je taj što ih možete kupiti I u Pet Shop-u, što podrazumeva da niste dobili adekvatan savet veterinara a možda ni adekvatan proizvod. Suplemetacija nije naivna stvar iako mnogim vlasnicima deluje tako. Svaki pas je slučaj za sebe I na poseban način mu morate pristupiti.

Bonus znanje za radoznale.

Postoji veliki izbor preparata kalcijuma I fosfora na tržištu. Pitajte prodavca da li proizvod koji vam nude garantuje deklarisani sastav po jednoj tableti (što je ispravno) ili na 100 ili čak 1000 grama proizvoda. U slučaju da je sastav deklarisan na 100 ili 1000 grama, nikako ne možete biti sigurni da baš ta tableta, koju ste dali Vašem psu, sadrži dovoljni, ili previše Ca I P.

Ako vam se svideo tekst I ako mislite da nekome od vaših prijatelja može biti koristan, mi se nećemo ljutiti ako ga podelite (šerujete).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *