Crevni paraziti kod pasa I mačaka

Crevni paraziti kod pasa I mačaka

Crevni paraziti kod pasa I mačaka.

Koliko je bitna zaštita od crevnih parazita?

Znajući da u savremenom svetu postoji veliki broj naših ljubimaca koji imaju problem sa crevnim parazitima i koliko štete oni mogu prozroukovati veoma je važno napomenuti da redovno čišćenje igra bitnu ulogu u održavanju zdravlja životinje. Brigom o njima, brinemo i o sebi jer pojedini crevni paraziti kod pasa i mačaka predstavljaju opasnost i za ljude, takozvane bolesti zoonoze.

Kakvi su to crevni paraziti kod pasa i mačaka I koliko su opasni?

Vrste koje su najčešće prisutne kod naših kuca i maca, one koje su vidljive golim okom su Cestode-pantljičare (trakaste gliste) i oble gliste (askaride, trihuride, ankilostome…). Dok druge mogu biti dijagnostikovane samo mikroskopskim pregledom izmeta kao što su protozoe (Giardia, Toxoplasma, Amoeba…). Crevni paraziti žive i razmnožavaju se unutar organizma, hrane se vitaminima, mineralima i drugim esencijalnim materijama. Oštećuju sluznicu creva, izazivaju dijareje, anemije, a naročito su osetljive mlade jedinke kod kojih dolazi do naknadnih infekcija virusima i bakterijama usled pada imuniteta. Crevni paraziti mogu biti smrtonosni kao I svaki problem koji se ne rešava blagovremeno.

Kako da znam da li moj ljubimac ima crevne parazite?

Da li ste znali da kada mladunče stigne na svet ono će imati parazite u sebi, jer ih je dobilo još dok je bilo u majčinoj utrobi. Mogu se i naknadno zaraziti putem majčinog mleka. Najčešći simptomi su povraćanje, iscrpljenost, nadutost stomaka, gubitak apetita, suva i krta dlaka, dijareja neprijatnog mirisa sa primesama krvi i parazita. Oko samog analnog otvora se mogu naći u obliku sitnih zrnaca koje podsećaju na zrna pirinča. Životinja oseća nelagodu, „sanka“ se na zadnjici, konstantno liže taj predeo i okreće se ka repu. Razvojni ciklus parazita zahteva prelaznog domaćina i najčesći oblik je buva (Dipilidium caninum) koju životinja proguta lizanjem.

Kod odraslih životinja prisustvo parazita može proteći i neprimetno za vlasnika. Zato je veoma važno da se ljubimci preventivno i redovno tretiraju odgovarajućim medikamentima.

Koji preparat da kupim?

U Veterinarskim apotekama možete pronaći široku paletu proizvoda koji se koriste za tretman protiv endoparazita. Postoje tablete (Drontal, Dehinel, Prazinon…) paste (Vitaminthe, Pirantel…) i kapalice ( Bayer Advocate). Terapija se sprovodi već sa 3 nedelje života i ponavlja se 2-3 puta u razmacima od po 2 nedelje. Gravidne životinje se tretiraju 2 nedelje pred okot, dok za odrasle je preporuka preventino na svaka 2-3 meseca. Preparati deluju tako što parazit gubi prirodnu zaštitu od enzima za varenje i tako se eleminišu iz organizma. Važno je napomenuti da se tako uništavaju samo trenutno prisutni paraziti.

Zaključak.

U ovom slučaju preventiva je najpametnije rešenje, nemojte čekati simptome. Sve je više različitih crevnih parazita prisutno u našoj okolini I nezaštićeni organizam jedne životinje koja nije u stanju da sama sebi kupi odgovarajući lek, je savršeno tlo za nepoželjne goste. Budite odgovoran vlasnik I vodite računa I o ovoj “sitnici”.

Bonus znanje za radoznale!

Pored svega navedenog da bi smo očuvali zdravlje naših ljubimaca i nas samih, veoma važno je održavati higijenu okoline u kojoj oni borave. U to spada redovno čišćenje posuda za vodu i hranu, prostirke, kućice ili boksa i redovno menjanje posipa u toaletu za mačke, kako biste smanjili rizik od crevnih parazita kod pasa i mačaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *