Čipovanje pasa i pasoš

Čipovanje pasa i pasoš

ČIPOVANJE PASA I PASOŠ

U prošla dva bloga smo pisali o vakcinaciji pasa I mačaka, vakcinama koje nisu zakonski obavezne, već su samo na teret odgovornog vlasništva. Na vama je da odlučite da li će te rizikovati život ljubimca I ne odvedete ljubimca kod veterinara na redovnu vakcinaciju. Postoji I vakcinacija pasa i mačaka koja je zakonsksi obavezna, to je vakcina koja sadrži umrtvljeni virus besnila (Rabies). Pored ove vakcine, zakonski je obavezno obeležavanje ljubimca (mikročipom) I vadjenje legitimnog dokumenta (pasoš). Kada se pas prvi put vakciniše rabies vakcinom, tada sledi čipovanje pasa i pasoš.

Zašto je čipovanje pasa i pasoš zakonski obavezno?

Besnilo (Rabies ili Lyssa virus) je smrtonosno virusno oboljenje. Spada u grupu zoonoza ( bolest koja se prenosi sa životinje na čoveka). Besnilo se prenosi preko infektivne pljuvačke ugrizom. Mogu da obole sve domaće životinje, kao I čovek, nema terapije I lečenja, ishod je nažalost smrt.

Ovo je veoma opasna bolest I jedini vid preventive, kako se ne bi širila po urbanim sredinama, je vakcinacija pasa I mačaka. Naša zemlja je zvanično proglašena kao zemlja u kojoj ima šumskog besnila, tako da se pored vakcinacije pasa I mačaka kod nas vakcinišu I lisice, specijalno pripremljenim mamcima koje sadrže vakcinu. Čipovanje pasa i pasoš zakonski je obavezno da bi se kontrolisalo kretanje I evidencija pasa I mačaka. Postoji nacionalna baza podataka u kojoj se unose svi podaci o vlasniku, ljubimcu I svim rabies vakcinama koje je ljubimac primio. Toj bazi mogu pristupiti samo lincencirani doktori veterinarske medicine...

Kada psi, mačke mogu prvi put da se vakcinišu?

Zakon kaže da se vakcinacija mora obaviti sa tri puna meseca života ljubimca. Vakcinišu se svake godine do kraja njihovog života. Kod lovnih pasa, koji su stalno u kontaktu sa divljim životinjama, vakcinacija mora da se obavlja na svakih 6 meseci, znači dva puta godišnje.

Šta je to titar za besnilo?

Ovo je jako popularno pitanje. Rekli smo da je naša zemlja nažalost ugrožena sa besnilom. Samim tim za nas važe posebne mere ako želimo da vodimo naše ljubimce u zemlje Evropske Unije. Da bi ste otišli na put sa vašim psom u neku od ovih zemalja, potrebno je da se uradi titar antitela na virus besnila. Pored naravno redovne vakcinacije i propisnog obeležavanja. Titar izradjuje referntna laboratorija Pasterovog zavoda u Novom Sadu. Da bi se izradio titar, ljubimac mora da bude vakcinisan, čipovan i da ima pasoš. Najranije je mesec dana od vakcinacije. Tada izabrani veterinar vadi krv psa i šalje obrađeni uzorak u Pasterov zavod. Rezultat se dobija za 14 dana. Sa tim rezultatom treba da se ode do veterinarske inspekcije da se overi i upiše rezultat titra u pasoš ljubimca. Tek tada možete da odete u bilo koju zemlju sa vašim psom ili mačkom.

Zablude o vakcini protiv besnila.

Najveća i valjano raširena zabluda o ovoj vakcini je da ona zaustavlja rast i razvoj. Tako da je mnogima izgovor što pas nije vakcinisan taj da će ostati mali rastom. Ovo je apsolutno netačno. Pošto je zakonski obavezna sa tri meseca života, svi psi bi nam bili mali i zakržljali, zar ne? Ovo vakcina sadrži umrtvljen virus besnila i nikako ne utiče negativno na rast i razvoj ljubimca.

Zaključak

Besnilo je jako opasna i 100% smrtonosna bolest. Postoji mnogo nezgozdnih situacija kad vaš ljubimac može na bezazlen ili opasan način povrediti bilo kog čoveka ili dete. Kada se to nažalost desi a vaš ljubimac nije vakcinisan i čipovan, prolazite kroz mnoge neprijatnosti i nerviranja i na kraju sa praznim novčanikom za kaznu koju ćete platiti. Da se to ne bi dešavalo budite odgovorni i vakcinišete i obeležite vašeg psa i svima će biti bolje i lepše.

Bonus znanje za radoznale

Kada se nadjete u divljini i spazite bilo koju divlju odraslu životinju da vam prilazi, a pogotovo ako je u pitanju lisica ne prilazite i ne pokušavajte da je mazite. Jedna od faza besnila je upravo promena ponašanja i gubitak straha od ljudi. Što je aspolutno neprirodno ponašanje za divlje životinje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *