Ako želite papagaja Tigricu

Ako želite papagaja Tigricu

Ako želite papagaja Tigricu.

Da li je papagaj tigrica dobar izbor za kućnog ljubimca?

Ukoliko želite baš papagaja a nemate prethodnog iskustva sa njima, onda je papagaj tigrica najlogičniji izbor. Ona će Vas najlakše uvesti u svet papagaja, svet toliko velik, da broji preko 350 vrsta u 80 različitih rodova.

Da Vas ne zamaram previše sa brojkama, papagaj tigrica može biti sjajan ljubimac, ali samo ako se Vi sami potrudite oko toga. Imajte u vidu da je tigrica mali osetljivi papagaj I da se ne vaspitava na isti način kao I pas, već je potrebno više pažnje I strpljenja.

Na šta da obratim pažnju pri kupovini?

Prva stvar je starost. Pitajte prodavca koliko je tigrica stara. Ako želite papagaja Tigricu bitno je da papagaj tigrica bude mlada kako bi sazrevala sa vama I tako vas lakše prihvatila kao člana porodice. Podrazumeva se da tigricu kupujete od odgajivača ili prodavca po preporuci. Izbegavajte vašarske tezge I slična sumnjiva mesta za kupovinu jednog živog bića.

Kada ustanovimo da tigrica nije starija od 6 meseci, podjednako je bitno da znamo koliko je vremena provela u kavezu sa još stotinak njenih braće I sestara. Ukoliko papagaj tigrica živi u većim grupama duže od mesec dana, postoji šansa da će se teško pripitomiti. U tom slučaju ćete imati samo jednog malog uplašenog papagaja, koji ne želi da napušta kavez sumnjajući u svaki šum.

Ako je ovo do sad sve jasno, ostaje Vam samo da izaberete boju po želji. Takozvane mutacije niko još nije izbrojao. Ima ih toliko I biće ih sve više, zbog angažovanosti odgajivača da maštovitim ukrštanjem dostigne najoriginalnije kombinacije.

Pol nije bitan ukoliko ne želite da ih razmnožavate. Dva mužjaka u kavezu će se podjednako dobro slagati kao I dve ženke.

Kako da izaberem kavez?

Pobrinite se da je razmak između žica dovoljno uzak, da se tigrica ne bi provukla. Njima nije potreban valiki prostor ali vodite računa da imaju komociju da se razmašu krilima bez udaranja po zidovima kaveza. Kupite kavez koji na dnu ima tacnu koja se izvlači bez otvaranja vratanca. Tacna je bitna zbog lakšeg održavanje higijene. Poslužite se jednim trikom, na dno tacne postavite tanji karton kako se izmet ne bi lepio.

Pojilica za vodu ne mora biti veća od 40ml, a hranilice koje obično idu uz kavez, su sasvim dovoljne za njih.

Stajalica je obavezna, to je mesto gde će Vaša tigrica provesti većinu svog dana. Ljuljaška, ogledalce I merdevine su uvak lep dodatak. One će obogatiti ambijent jednog kaveza I pružiti tigrici razonodu kada ostane sama kod kuće.

Pronađite lepo mesto za kavez, mesto gde vam je lako da svakodnevno čistite oko njega, I najbitnije, mesto gde nema promaje odnosno čestog otvaranja vrata I prozora.

Čime se hrane tigrice?

Postoje razne kupovne hrane za tigrice. Osnovna ishrana se sastoji od zrnevlja kao što su: proso, ljušteni ovas, svetlo seme, šareni suncokret, lan, konoplje I muhar. Potražite u Vašem Pet-Shopu hranu za tigrice I dobićete sve ovo pomešano, obično u kutijici od 400g ili 1kg. Uvek je bolje hranu kupiti u pakovanju nego u rinfuzu gde je zrnevlje izloženo vlazi I prašini.

Bez preterivanja, možete im ponuditi sveže voće u posebnoj posudi. Vodite računa da voće ne stoji dugo zbog kvarenja I da tigrica ne pretera sa konzumiranjem, da biste izbegli dijareju.

Vodu menjajte jednom ili dvaput dnevno, u zavisnosti od toga koliko je zaprljana, pošto nestašne tigrice ponekad vrše nuždu u pojilici.

Obezbedite im sipinu kost kako bi se zanimale I oštrile kljun. Počastite ih s vremena na vreme takozvanim “stikovima” sa sušenim voćem I medom.

Postoje razni vitamini I minerali za tigrice. Koristite ih uvek kada je promena vremena, kada premeštate kavez iz jedne prostorije u drugu ili prilikom sličnih stresova.

Kako da je najlakše pripitomim?

Ako želite papagaja Tigricu trebaće vam puno strpljenja, zato što kod tigrice ništa ne može na silu. Za početak pričajte joj, svirajte joj, kako bi se navikla na vaš glas. Redovno je hranite I menjajte vodu kako bi videla da brinete o njoj. Uvek ju je lakše pripitomiti ako je sama u kavezu I ako nema dece kojima je drmanje kaveza I guranje prstića uvek zanimljivo.

Zatvorite prozore vaše kuće I otvorite vratanca kaveza. Pustite tigricu da ona sama zaključi da sada ima opciju I da izađe, nemojte je rukom izvoditi napolje. Imajte u ruci neku njenu omiljenu semenku ali je poželjno da ona tada bude gladna. Biće pokornija. Pustite nju da priđe vama. Neka leti po kući, neka istražuje, neka radi šta poželi. Repeticijom ćete postići da se ona skroz opusti pored Vas I u jednom trenutku eto je na vašoj ruci. Vremenom počinje I da se mazi I žmirkanjem vam pokazuje da vam veruje I da joj je lepo pored vas. Zapamtite, bez naglih pokreta I neartikulisanih zvukova čak I kada stekne Vaše poverenje.

Zaključak.

Tigrica je super izbor za kućnog ljubimca. Budite strpljivi I dobićete jedno malo krilato štene. Napravite dobar izbor pri kupovini tigrice, potrudite se oko ishrane I pripitomljavanja. Sačuvajte je od stresova I uživajte u višegodišnjem druženju. Ljubav I brigu prema tigrici, kao Vašem prvom ljubimcu papagaju, shvatite I kao svojevrstan test za neke buduće I možda obiljnije vrste.

Bonus znanje za radoznale.

Tigrica je tridesetak grama ljubavi koju možete dobijati svaki dan narednih petnaest godina ukoliko budete bili odgovoran vlasnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *